Studiebesök till Frankfurt. 2018-11/11-14

Denna vecka gick i energis tecken ända ner till Frankfurt i Tyskland, vi hade även sällskap av deltagare från Norge och Finland, besöket omfattade energianläggningar bestående av vindkraftverk, solenergi, flisanläggningar och distributions alternativ, alt gick ut på att frigöra värmeproduktionen från olja till att förvalta och ta till vara närområdets olika energialternativ. Studiebesöket varade i tre dagar och ingick i ett EU projekt.      Data på vindkraftverket                         Solpaneler                                  Höjd 164 m, ving diam. 131m. 

2018-10-18.

Klockan hade slagit fem gånger och jag var klar vaken, steg upp satte på kaffe hurran och gick till postlådan för att hämta Norrländskan, bläddrade tidningen under tiden medan kaffet kokade och kom fram till dödsannons sidorna,  ett mycket bekants namn fans bland de bortgångna annonsörerna och det är Erling Olsson, medan vi bodde i Gällivare så hade vi kontakt med varandra, vi träffades ofta på Domus varuhus, jag har många minnen om Erlings  berättelser och tiden när han ännu bodde i Rovavaara Jag tror att jag har publicerad några av hans berättelser i ett av mina tidigare hemsidor. Jag kan ännu se Erling gående med sin lilla ryggsäck på ryggen på väg mot Gällivare Centrum från sin bostad på Fjällnäs. Våra träffar blev färre sen jag flyttade till Hakkas och det blev en sorglig morgonläsning om hans bortgång. Vila i frid.

Dagens prestation blev som planerad, nämligen en årlig återkommande vandringstur, broarna runt, en hel del anslöt sig till den ca 8 km lång vandring som avslutades vid jaktklubbens jaktstuga där bjöds det på kaffe med dopp och, varmkorv med bröd, och tipsfrågeformulärets sista fråga ”antalet ärter i burken” skulle anges som sjunde frågan i tipsrunda formuläret som överlämnades.


Daikin 2018-10-06

Jag har även installerad en luft/vatten värmepump på vår fastighet, anläggningen är frostskyddad med Skoogs Glykol blå som ett skydd mot eventuella strömavbrott vid sträng kyla, det blir intressant att avlägga besparings resultalt om ett år. Värmepumpen är en Daikin monoblock på 7 kw.

Hakkasmacken. 2018-10-04

Bygget av skyltställningen vid södra infarten på E-tian till Hakkas är så gott som klar, vi började med form tillverkning på hösten 2017, fortsatte med med armering och betong arbeterna under sommare 2018 och nu under oktober månad är skyltställningen klar, ett av Gällivare kommuns snyggaste skyltställning.  Arbets ställningen snart på plats    Här rivs ställningen från skyltens
  på södra delen av pelarna.              norra del och  flyttas till södradel.

                                                                

Sommar fiket 2018-09-20

Skrövbron (sommarfiket) Var en hjälpreda med  byggandet av ett timmer förråd vid Skrövälvs bron intill E-tian, fiket  drivs av Gällivare landsbyggds ekonoimiska förening, medverkande är kringliggande byars och föreningars medlemmar och som har anställda skollovs ungdommar som sköter serverings arbeten.  

Vecka 34  2018-08-24 vandring till Dundrets västra topp.

Starten mot Dundrets västra toppen påbörjades från Kelva parkeringen, stigen går i skogsterrängen några kilometer innan man når trädgränsen och kalfjället börjar, sikten var inte det bästa gråmulet och näst intill risk för regn var förutsättningarna vid start, nådde trädgränsen vid elva tiden och tog oss en välbehövlig fikapaus med utsikten riktade både mot Väster och Norr. Påbörjade sista sträckan mot västra toppens rast byggnad, såg på långt håll en person som gick av och ann på toppen, när vi var framme vid rast byggnaden så vandrade tysken fortfarande fram och tillbaka och tydligen begrundade han utsikten det enda han frågade oss var om vi var svenskar. Från Västra toppen kan man vid klart väderförhållanden se Kebnekaise massivet. Tysken påbörjade sin vandring mot soldalen medan vi påbörjade vandringen mot Kelva. Regnet kom när vi nådde bilparkeringen vid Kelva.
  Rast paus på väg mot toppen     Stig markeringar                           Västra toppens raststuga  Vy från trädgränsen                     Vägen mot Porjus                         Ann-Sofi, Vilma och Kate vid
                                                                                                                      tallen på väg mot toppen.

Åter hemma. 2018-06-30

Efter en regnig och kylig resa i södern, åter tillbaka till Nuortikon och Lillsjön, i samma veva som sommaren återvänder till 24 graders stekande värme.

Tog mig en runda till hjortronmyrarna för att se hur hjortronen har utvecklat sig i den torra och insektfria naturen, och det såg inte lovande ut det blir nog ett dåligt hjortron år åtminstone i myrarna kring kojan och Lillsjön. Resten av dagen latade jag liggande på en solstol betraktande av solens påverkan av glittrande effekter mot sjövattnets yta.

  

Midsommarafton i Rättvik

Sverige resan har just nu på midsommaraftonen stagnerad i Rättvik i mycket blåsigt och regnskurs rikt väderförhållanden, trots det så var vi med på midsommarstångens resning till tonerna av Rättviks spelmanslag.
2018-03-26

Bilade till kojan och Lillsjön i Nuortikon, hade passerad Purnu och var på långrakan strax före vägskälet till Kilvo, såg på långt håll något konstigt som rörde sig på vägbanan, när jag kom närmare så kunde jag urskilja att det var fåglar, jag saktade och stannade bilen, nu såg jag att det var orrar i hundra tal kanske upp till 200 st. som hackade efter sandkorn från vägen, jag han inte ta några bilder förrän flocken helt plötsligt tog till Flygt, vad jag kunde uppfatta så var det både han och hon orrar. Jag har aldrig sett eller upplevt liknande flockbildning av skogsfåglar.

Väl framme vid kojan och Lill sjön så var det dags att påbörja med den vinter riklige nedfallna snön för att koma in i kojan, rökkåtan och vedboden. Mycket lite spår av skoter och djurlivet i naturen har säkert att göra med den rikligt fallna snön.  

   Rökkåtan i vinterskrud.              Snöskulptur Svan.


 


2018-01-12 

Har inte reklam utbudet i TV sändningarna gått för långt, lekte med att räkna ut sändningstiden av reklam under en sportsändning på Tv. Om vi förutsätter att vi tittar på några av dessa kanaler 3.4. 5.6.7.8.9.10.11 och12: an, under en kväll i ca 6 timmar, det innebär minst 60 ST avbrott för reklamsändning med en samman lagd reklamtid på ca 12–14 timmar, och då är inte kanalernas egna reklamtid för programpresentationer inräknade, vad får vi då ut av denna flora av upprepade reklaminslag  som Trivago, Kycklingburgare, Magnum, Milda, Samsung, Lendo, Pampers, Pepsodent, Nicotell, Flora, eller av hundra tal liknande återkommande reklaminslag, som dessutom saknar attraktions kraft. Det är tydligen sant som det sägs att för oss tv tittare så kan man visa all j-a skit och vi sväljer dessa utan protester. Tur att vi har Public service SVT 1, SVT 2, p1,p2,p3,p4,svt24, barnkanalen och SVT play, som inte påverkas av kommersiella eller politiska intressen och är fria från reklam. Men det finns politiker inom borgerliga partier som vill privatisera hela public servis till gagn kanske för sina egna intressen.

2018-01-07

Äntligen ser man slutet på helgfirandet för den här gången, om det ändå hade varit samma sak för snöandet och snöskottandet men så är ju inte fallet, vi får vänta oss mer snö, det sägs ju att det kommer 1/3 dels snö till jul så vi har att vänta ytterligare 1,6 meter, jag mätte snödjupet till 85 cm i går, hoppas bara att de gamla sägnerna inte besannas. Den som lever får se, God fortsättning på det nya året.Mellandagar 2017–12

Mellandagarna har man haft lugna gatan, lite snöröjning men mest så har man legat på rygg och läst två böcker, bägge böcker med anknytning till Hakkas med omnejd. Rastplats 58 författad av Peter Johansson och handlar om ”mordet på Carolin” samt boken med titeln ”marken” författad av David Väyrynen Hakkas, diktsamlingen ”marken” som har sina rötter i bygden.Julotta 2017

Strålande Julaftons morgon, termometern har sjunkit ner mot -20 grader och det är för ovanlighetens skull klart väder, stjärnhimlen lyser från en klarblå himmel.

Det blev att fira Julafton hos Marlene och Jerry i Gällivare, det var en tradionellt vanligt firande med skinka, revbensspjäll, köttbullar och en massa andra tillbehör på bordet, och givetvis hade Tomten varit snäll även detta år så det blev paketöppningar trots alla tidigare löften om förbud till julklappar.

På juldagen så besökte vi Julottan i Hakkas kyrka, lyssnade till det traditionella julevangeliet sen blev det Julotta kaffe på Bygdegården festvåning som tidigare år.    Borgrunds kyrka i Norge          Björk klädd i rimfrost                    Stugan inför Julen
    

Vecka 51  2017

”metoo rasar vidare, kändisarnas dolda talanger kommer fram i ljuset, mycket märkligt att det har mörkats från offentligheten så effektivt, eller har det varit allmänt känt och tillåtet inom etablissemangets kretsar, den som lever får se om det blir ”ändringar” med att klappa till ändan på medarbetare efter att publiceringarna har svalnat.

Annars går livet sin gilla gång, posten kommer med räkningarna utan avbrott som vanligt det enda som skiljer i dessa frakturer är beloppet, uppmärksammade fakturan från Vattenfall och gjorde en jämförelse 2015 – 2017 och det visade sig att elkostnaderna hade höjts med 45% under dessa tre år, och jämförelsen är baserad på en förbrukning på 5000 KW.

God Jul och ett Gott Nytt år önskar Webmastern.


            Kyligt vitt                               Riktig vintermiljö                      Solig vinter morgon

   Snöiga dagar 2017–12 vecka 49

Snön fortsätter att vräka ner från det grånande himlavalvet till stor förtret för oss som försöker hålla gårdsplanen någorlunda fri från snö eländet.

Har även gjort avslut på hjälparbetet i Willys vattenskadade hus, och det känns skönt men kanske mer skönt för Willy och Inger-Anna nu när alla inredningar är på plats. Min sista vaktmästare vecka denna period är snart över för denna gången, men jag tror ändå inte att jag blir helt arbetsbefriad från uppdrag framledes och det känns också skönt trots att alla julbelysningar är monterade enligt julhelgens traditioner.  
      Snöklädd granskog                 Villa ljussatt inför Julen            Ett kalhygge i vinterskrud.
              

Vecka 47/48 2017.

Inte bara snöandet har ställt till det rejält för många medborgare i detta landet, Metoo-kampanjen har verkligen rört om i grytan, många kändisar och makthavare har blivit tagna på sängen med neddragna byxor och ändan bar.

Har även i snöstormen tittat tv sändningen från Sverige demokraternas Landsdagar som gick av stapeln i veckoslutet, SD har aldrig varit mitt parti och framför alt inte efter deras Landsmöte, i deras retorik finns inte Sverige, nej inte en enda talare från talarstolen fick Sverige några erkännanden, alt var ett enda elände, äldrevården, sjukvården, skolan, fackföreningarna, för att inte tala om alla invandrarna, liksom SR radio/ tv som räknas som en korrumperad kommunistisk stat, att vara så bitter och så långt från verkligheten, måste vara ett rent helvete, kanske är det därför så många av Sverige demokraterna har svårt att anpassa till demokratin och samhället, de tror kanske att parlamentet är till för slagsmål med järnrör.  


  Kan vara en störd medborg.     Mycket mer tilltalande info.   Även renägare påtalas av SD. 


Vecka 47 2017-11

Plötsligt men inte oväntad så var snövintern här, vykortet är och blir likt alla tidigare vintrar, nu tar sig andra uppgifter över ens fritidssysselsättningar, framför alt att hålla gårdsplanen fri från det ständiga snökaoset.

Vi jag och Anders hade förbättringar och färdigställandet att utföra av Bygdegårds väggen och nu är det gjort, resultatet blev godkänd tyckte vi och fick stöd av Inge, Märit och Anni, men vi har redan påbörjat med ett annat projekt i förrådsdelen i bagarstugan där ska vi fixa till hyllplan för förvaring av förbrukningsmaterial, varor och verktyg bl.a. men det jobbet är inte tidsplanerad så det får ta sin tid.

 
   Solen strax ovan horisonten.       Björk klädd i rimfrost.          Saltsten inom jaktområdet.