20201130/1201

En tidig morgon, klockan slog fem och påmindes mig om tryckningen av byggde bladet, fixade en lax macka till kaffet innan jag hämtade innehållet till bygdebladet hos Bo Carlsson.

Vi, jag och Jan påbörjade tryckningen vid sju tiden av 540 ex, alt gick utan avbrott och vid tolv tiden kom vikarna in och slutförde färdigställandet av bygdebladet.

På eftermiddagen hjälpte jag Anders med pelletsbrännaren på Björkebo som hade strejkat och lagt av efter några timmar så hade vi fixat felet och kunde starta upp pelletsbrännaren igen.

På tisdagen var jag och promenerade förbi Björkebo och passade på att kolla att pelletsbrännaren fungerade och var i drift, samtidigt luftade jag radiatorer i en lägenhet där hyresgästen hade klagat på kalla radiatorer.

          Tomtgubbe                                En december kväll                       Nattbild från Flöjtslingan


Morgon runda 20-11-24

Strålande vinterdag bara några minusgrader i luften, ingen ishalka på vägar o gator, det känns tryckt att promenera även utan dubbar under skorna, kvällen innan tog del av nyhetssändningar och av altelände som drabbar folk runt om i världen, jämför lite med våra förhållanden mot miljontals människors förhållanden i länder där demokratin är fortfarande långt borta.

Vi tar våra dagliga bestyr som något självklara fungerade rutiner, Tänder lyset besöker toaletten vaskar av o borstar tänderna öppnar vattenkranen och fyller kaffe eller tepannan med friskt vatten, hämtar morgontidningen från brevlådan och läser bläddrar genom rubrikerna medan man i lugn o ro fikar det nykokta kaffet, därefter bakar ut bilen från garaget och styr i ensam majestät till arbetet.

Det är ungefär så här det fungerar hos oss, tanken går till alla dom som lever under sitt liv i primitiva förhållanden och i länder som inte har demokratin som rättesnöre. Vandrar vidare efter byvägen och gläds över vårt avlånga land och undrar när dom som klagar på alt och alla skall flytta och till vilket land.

  

 

               Vattentornet                        Vindsnurror utanför Ulati         Nytt hus på byavägen

Björkebo 2020-11-16/17

Vi fick hjälp av Malmfältens Styr & Reglering Agne Larsson med start av el pannan som hade vägrade starta, vår kunskap inom el/styr var inte tillräcklig för att leta felet var anledning att vi anlitade Agne till felsökning och rep av felaktigheter som orsakade driftavbrottet, Agne hittade felet och startade elpannan och lovade att återkomma senare och återställa det felaktiga i styrningen. Jag och Anders tackade för hjälpen och fick ett värdefulla råd att styra elpannan. Jag och Anders hade dagen innan rengjort och sotad pelletspannan.

Björkebo 2020-11-04/05

Anders och jag bytte primär fläkten på pelletsbrännaren på Björkebo samt ersatte den bef. säkerhetsventil till en på 2,5 bar, även matarledningen för pellets från mafa behållaren och till panncentralen, transportröret hade ett läckande hål vid anslutning till behållaren, hålet repade vi med en tjock gummiduk och förhoppningsvis ska den fungera några år till.

Pellets skruv från behållaren        Fastighet Björkebo med            Anders med pelletsbrännaren                     

                                                              8 st ettor och 6 st tvåor

2020-10-31d

Tog en tur efter Nattavaaravägen mot Nourtikon/Purnu, på hemvägen tog jag en avstickare mot Kardirova och slank in till Lasse o Kicki, som vanligt blev det lite snack om Corona och effekterna av återhållsamhet av resor och träffar till vänner o bekanta, efter några koppar kaffe med dopp så återvände jag åter mot Hakkas samtidigt som blötsnön började falla från en mulen himmel.

   Gällivare kyrka i nattmörkret        Dikt av Paulus Utsi

Gubbdagis 2020-10-29

Torsdag och tipps dags för gubbdagis gänget, gänget samlas för att åter sammanställa tipps raden för kommande helgens spel. lika förväntas fulla som tidigare veckor om fullträffen och miljonerna är det samma som tidigare omgångar, förhoppningar om storvinsten finns  kvar och driver gubbgänget till att fortsätta spelandet vidare trots uteblivna miljoner. 

Gubbgänget här nedan: Bernt, Mats, Börje, Karl, Valter, Jan.

 

            Gubbgänget                                        Fyllmåne

Panncentralen Bygdegården 2020-10-19/21

Pelletsbrännaren hade stannat och det visade sen att kopplingen mellan skruven och motorn hade havererad. Startade el pannan medans skadan repas. Kommande dag påbörjade jag och Andersv reparationen av kopplingen det visade sig bero på att brytpinnen i axel motor/skruv hade gått av, vi ersatte brytpinnen och konstaterade samtidigt att det var spån från pelletsen som orsakade att skruven blev fastklämd och orsakade till att brytpinnen gick av. Samtidigt passade vi på att sota pannan. I dag 2020-10-21 var jag och kollade att alt var i sin ordning, krattade samtidigt ner pelletsen i behållaren.   


 

                  Pelletspanna                            Matarskruv o motor           

2020-10-19

Återigen var det dags för tryckning av Byggde bladet som ges ut varannan vecka av Bygdegårdsföreningen här i Hakkas. Den ges gratis till alla hushåll inom Hakkas postnummerområdet. 20 nr/år med en upplaga på 530 ex. För närvarande är det jag och Jan Hansson som sköter om själva tryckningen, därefter kommer personalen som viker och häftar till en A-5 storlek. 

             Jan Hansson                           Tryckta sidor av bladet

Dagsutflykt till kojan och Lillsjö 2020-09-23

Åkte ut till Nuortikon och kojan för att städa upp för inför kommande vintern, återstår att dra upp båten på det torra innan isen lägger definitivt locket på. Gjorde ett snabbt besök hos Hans Östman i Nuortikon byn och en sväng till byn Tidnokenttä. Sen bar det iväg åter mot Hakkas via Gällivare.


   Bevarad timmerbyggnad                  Gammal häbbre                      Hans Östman med hunden

September 2020–09

Hösten har gjort sitt intåg, mörkret faller alt tidigare och dagarna blir kortare, med andra ord hösten är här, liksom coronavirusets utbredning i världen, men trots altelände så är man åter på banan och det känns skönt att få blicka framåt igen, till naturen, Lill sjön, kojan, och aktiviteter kring Nuortikons fantastiska natur.

Covid-19 pandemin har inneburit vissa inskränkningar i människornas tillvaro och framför alt för oss 70 plussare så har friheten varit ofrivilligt begränsad, tack vare husbilen så blev vårt resande nästan normalt med undantag av besök hos vänner och bekanta som givetvis blev begränsad.

Älgjakten har startad och intrigerna detsamma, mönstret förändras inte nämnvärt från år till år när det gäller älgjakten och markägarna/jägarna, oftast förföljs intrigerna samma händelser och individer, skönt att man inte är involverad i den typen av jakt, nä nu tar man sikte på helt andra aktiviteter någon annan får sköta köttleveranserna.

     Gamajohkas i Kvikkjokk                       Bäck i oktober                                   Arrobäcken

 

Studiebesök till Frankfurt. 2018-11/11 

Denna vecka gick i energis tecken ända ner till Frankfurt i Tyskland, vi hade även sällskap av deltagare från Norge och Finland, besöket omfattade energianläggningar bestående av vindkraftverk, solenergi, flisanläggningar och distributions alternativ, alt gick ut på att frigöra värmeproduktionen från olja till att förvalta och ta till vara närområdets olika energialternativ. Studiebesöket varade i tre dagar och ingick i ett EU projekt.      Data på vindkraftverket                         Solpaneler                                  Höjd 164 m, ving diam. 131m. 

2018-10-18.

Klockan hade slagit fem gånger och jag var klar vaken, steg upp satte på kaffe hurran och gick till postlådan för att hämta Norrländskan, bläddrade tidningen under tiden medan kaffet kokade och kom fram till dödsannons sidorna,  ett mycket bekants namn fans bland de bortgångna annonsörerna och det är Erling Olsson, medan vi bodde i Gällivare så hade vi kontakt med varandra, vi träffades ofta på Domus varuhus, jag har många minnen om Erlings  berättelser och tiden när han ännu bodde i Rovavaara Jag tror att jag har publicerad några av hans berättelser i ett av mina tidigare hemsidor. Jag kan ännu se Erling gående med sin lilla ryggsäck på ryggen på väg mot Gällivare Centrum från sin bostad på Fjällnäs. Våra träffar blev färre sen jag flyttade till Hakkas och det blev en sorglig morgonläsning om hans bortgång. Vila i frid.

Dagens prestation blev som planerad, nämligen en årlig återkommande vandringstur, broarna runt, en hel del anslöt sig till den ca 8 km lång vandring som avslutades vid jaktklubbens jaktstuga där bjöds det på kaffe med dopp och, varmkorv med bröd, och tipsfrågeformulärets sista fråga ”antalet ärter i burken” skulle anges som sjunde frågan i tipsrunda formuläret som överlämnades.


Daikin 2018-10-06

Jag har även installerad en luft/vatten värmepump på vår fastighet, anläggningen är frostskyddad med Skoogs Glykol blå som ett skydd mot eventuella strömavbrott vid sträng kyla, det blir intressant att avlägga besparings resultalt om ett år. Värmepumpen är en Daikin monoblock på 7 kw.

Hakkasmacken. 2018-10-04

Bygget av skyltställningen vid södra infarten på E-tian till Hakkas är så gott som klar, vi började med form tillverkning på hösten 2017, fortsatte med med armering och betong arbeterna under sommare 2018 och nu under oktober månad är skyltställningen klar, ett av Gällivare kommuns snyggaste skyltställning.  Arbets ställningen snart på plats    Här rivs ställningen från skyltens
  på södra delen av pelarna.              norra del och  flyttas till södradel.

                                                                

Sommar fiket 2018-09-20

Skrövbron (sommarfiket) Var en hjälpreda med  byggandet av ett timmer förråd vid Skrövälvs bron intill E-tian, fiket  drivs av Gällivare landsbyggds ekonoimiska förening, medverkande är kringliggande byars och föreningars medlemmar och som har anställda skollovs ungdommar som sköter serverings arbeten.  

Vecka 34  2018-08-24 vandring till Dundrets västra topp.

Starten mot Dundrets västra toppen påbörjades från Kelva parkeringen, stigen går i skogsterrängen några kilometer innan man når trädgränsen och kalfjället börjar, sikten var inte det bästa gråmulet och näst intill risk för regn var förutsättningarna vid start, nådde trädgränsen vid elva tiden och tog oss en välbehövlig fikapaus med utsikten riktade både mot Väster och Norr. Påbörjade sista sträckan mot västra toppens rast byggnad, såg på långt håll en person som gick av och ann på toppen, när vi var framme vid rast byggnaden så vandrade tysken fortfarande fram och tillbaka och tydligen begrundade han utsikten det enda han frågade oss var om vi var svenskar. Från Västra toppen kan man vid klart väderförhållanden se Kebnekaise massivet. Tysken påbörjade sin vandring mot soldalen medan vi påbörjade vandringen mot Kelva. Regnet kom när vi nådde bilparkeringen vid Kelva.
  Rast paus på väg mot toppen     Stig markeringar                           Västra toppens raststuga  Vy från trädgränsen                     Vägen mot Porjus                         Ann-Sofi, Vilma och Kate vid
                                                                                                                      tallen på väg mot toppen.

Åter hemma. 2018-06-30

Efter en regnig och kylig resa i södern, åter tillbaka till Nuortikon och Lillsjön, i samma veva som sommaren återvänder till 24 graders stekande värme.

Tog mig en runda till hjortronmyrarna för att se hur hjortronen har utvecklat sig i den torra och insektfria naturen, och det såg inte lovande ut det blir nog ett dåligt hjortron år åtminstone i myrarna kring kojan och Lillsjön. Resten av dagen latade jag liggande på en solstol betraktande av solens påverkan av glittrande effekter mot sjövattnets yta.

  

Midsommarafton i Rättvik

Sverige resan har just nu på midsommaraftonen stagnerad i Rättvik i mycket blåsigt och regnskurs rikt väderförhållanden, trots det så var vi med på midsommarstångens resning till tonerna av Rättviks spelmanslag.
2018-03-26

Bilade till kojan och Lillsjön i Nuortikon, hade passerad Purnu och var på långrakan strax före vägskälet till Kilvo, såg på långt håll något konstigt som rörde sig på vägbanan, när jag kom närmare så kunde jag urskilja att det var fåglar, jag saktade och stannade bilen, nu såg jag att det var orrar i hundra tal kanske upp till 200 st. som hackade efter sandkorn från vägen, jag han inte ta några bilder förrän flocken helt plötsligt tog till Flygt, vad jag kunde uppfatta så var det både han och hon orrar. Jag har aldrig sett eller upplevt liknande flockbildning av skogsfåglar.

Väl framme vid kojan och Lill sjön så var det dags att påbörja med den vinter riklige nedfallna snön för att koma in i kojan, rökkåtan och vedboden. Mycket lite spår av skoter och djurlivet i naturen har säkert att göra med den rikligt fallna snön.  

   Rökkåtan i vinterskrud.              Snöskulptur Svan.


2018-01-12 

Har inte reklam utbudet i TV sändningarna gått för långt, lekte med att räkna ut sändningstiden av reklam under en sportsändning på Tv. Om vi förutsätter att vi tittar på några av dessa kanaler 3.4. 5.6.7.8.9.10.11 och12: an, under en kväll i ca 6 timmar, det innebär minst 60 ST avbrott för reklamsändning med en samman lagd reklamtid på ca 12–14 timmar, och då är inte kanalernas egna reklamtid för programpresentationer inräknade, vad får vi då ut av denna flora av upprepade reklaminslag  som Trivago, Kycklingburgare, Magnum, Milda, Samsung, Lendo, Pampers, Pepsodent, Nicotell, Flora, eller av hundra tal liknande återkommande reklaminslag, som dessutom saknar attraktions kraft. Det är tydligen sant som det sägs att för oss tv tittare så kan man visa all j-a skit och vi sväljer dessa utan protester. Tur att vi har Public service SVT 1, SVT 2, p1,p2,p3,p4,svt24, barnkanalen och SVT play, som inte påverkas av kommersiella eller politiska intressen och är fria från reklam. Men det finns politiker inom borgerliga partier som vill privatisera hela public servis till gagn kanske för sina egna intressen.

2018-01-07

Äntligen ser man slutet på helgfirandet för den här gången, om det ändå hade varit samma sak för snöandet och snöskottandet men så är ju inte fallet, vi får vänta oss mer snö, det sägs ju att det kommer 1/3 dels snö till jul så vi har att vänta ytterligare 1,6 meter, jag mätte snödjupet till 85 cm i går, hoppas bara att de gamla sägnerna inte besannas. Den som lever får se, God fortsättning på det nya året.Mellandagar 2017–12

Mellandagarna har man haft lugna gatan, lite snöröjning men mest så har man legat på rygg och läst två böcker, bägge böcker med anknytning till Hakkas med omnejd. Rastplats 58 författad av Peter Johansson och handlar om ”mordet på Carolin” samt boken med titeln ”marken” författad av David Väyrynen Hakkas, diktsamlingen ”marken” som har sina rötter i bygden.Julotta 2017

Strålande Julaftons morgon, termometern har sjunkit ner mot -20 grader och det är för ovanlighetens skull klart väder, stjärnhimlen lyser från en klarblå himmel.

Det blev att fira Julafton hos Marlene och Jerry i Gällivare, det var en tradionellt vanligt firande med skinka, revbensspjäll, köttbullar och en massa andra tillbehör på bordet, och givetvis hade Tomten varit snäll även detta år så det blev paketöppningar trots alla tidigare löften om förbud till julklappar.

På juldagen så besökte vi Julottan i Hakkas kyrka, lyssnade till det traditionella julevangeliet sen blev det Julotta kaffe på Bygdegården festvåning som tidigare år.    Borgrunds kyrka i Norge          Björk klädd i rimfrost                    Stugan inför Julen
    

Vecka 51  2017

”metoo rasar vidare, kändisarnas dolda talanger kommer fram i ljuset, mycket märkligt att det har mörkats från offentligheten så effektivt, eller har det varit allmänt känt och tillåtet inom etablissemangets kretsar, den som lever får se om det blir ”ändringar” med att klappa till ändan på medarbetare efter att publiceringarna har svalnat.

Annars går livet sin gilla gång, posten kommer med räkningarna utan avbrott som vanligt det enda som skiljer i dessa frakturer är beloppet, uppmärksammade fakturan från Vattenfall och gjorde en jämförelse 2015 – 2017 och det visade sig att elkostnaderna hade höjts med 45% under dessa tre år, och jämförelsen är baserad på en förbrukning på 5000 KW.

God Jul och ett Gott Nytt år önskar Webmastern.


            Kyligt vitt                               Riktig vintermiljö                      Solig vinter morgon

   Snöiga dagar 2017–12 vecka 49

Snön fortsätter att vräka ner från det grånande himlavalvet till stor förtret för oss som försöker hålla gårdsplanen någorlunda fri från snö eländet.

Har även gjort avslut på hjälparbetet i Willys vattenskadade hus, och det känns skönt men kanske mer skönt för Willy och Inger-Anna nu när alla inredningar är på plats. Min sista vaktmästare vecka denna period är snart över för denna gången, men jag tror ändå inte att jag blir helt arbetsbefriad från uppdrag framledes och det känns också skönt trots att alla julbelysningar är monterade enligt julhelgens traditioner.  
      Snöklädd granskog                 Villa ljussatt inför Julen            Ett kalhygge i vinterskrud.
              

Vecka 47/48 2017.

Inte bara snöandet har ställt till det rejält för många medborgare i detta landet, Metoo-kampanjen har verkligen rört om i grytan, många kändisar och makthavare har blivit tagna på sängen med neddragna byxor och ändan bar.

Har även i snöstormen tittat tv sändningen från Sverige demokraternas Landsdagar som gick av stapeln i veckoslutet, SD har aldrig varit mitt parti och framför alt inte efter deras Landsmöte, i deras retorik finns inte Sverige, nej inte en enda talare från talarstolen fick Sverige några erkännanden, alt var ett enda elände, äldrevården, sjukvården, skolan, fackföreningarna, för att inte tala om alla invandrarna, liksom SR radio/ tv som räknas som en korrumperad kommunistisk stat, att vara så bitter och så långt från verkligheten, måste vara ett rent helvete, kanske är det därför så många av Sverige demokraterna har svårt att anpassa till demokratin och samhället, de tror kanske att parlamentet är till för slagsmål med järnrör.  


  Kan vara en störd medborg.     Mycket mer tilltalande info.   Även renägare påtalas av SD. 


Vecka 47 2017-11

Plötsligt men inte oväntad så var snövintern här, vykortet är och blir likt alla tidigare vintrar, nu tar sig andra uppgifter över ens fritidssysselsättningar, framför alt att hålla gårdsplanen fri från det ständiga snökaoset.

Vi jag och Anders hade förbättringar och färdigställandet att utföra av Bygdegårds väggen och nu är det gjort, resultatet blev godkänd tyckte vi och fick stöd av Inge, Märit och Anni, men vi har redan påbörjat med ett annat projekt i förrådsdelen i bagarstugan där ska vi fixa till hyllplan för förvaring av förbrukningsmaterial, varor och verktyg bl.a. men det jobbet är inte tidsplanerad så det får ta sin tid.

 
   Solen strax ovan horisonten.       Björk klädd i rimfrost.          Saltsten inom jaktområdet.