Fjällvandring till Soldalen 2021-09-11 

I strålande september sol startade vi vandringen från Stora Sjöfallet och upp mot Soldalen på kalfjället, vandringsleden börjar vid Ritsemvägen ca en kilometer norr om Sjöfallet. Leden går genom den gamla tallskogen med avlånga ”fönster” på en del tallar som kallades barktäkter skadorna vi ser i dag är rester av när människan tog reda på tallens innerbark, det var inte för nödtider för barkbröd utan som kosttillskott som var rik på C-vitaminer och mineraler, den äldsta barktäkten är omkring 3000 år gammal.

När man sen har passerat tall och fur skogen och rör sig mot knotiga fjällbjörkar och kommer så småningen upp på kalfjället och här berättar historien on renvallar. På vallen samlade samerna in sina renar för mjölkning och andra sysslor, genom renarnas tramp och gödsel förändrades vegetationen, ”googla så hittar du hittar mer att läsa om uppkomsten av vallar”

Arran, eldstaden, är de vanligaste spåren efter människor i fjällvärlden, dateringar som arkeologer gjort visar att härdar kan vara så gamla som 1500 år. Samma gäller hår Googla för att läsa mer.

Mycket av historien ”Soldalen” kan man läsa på vandring efter leden mot Soldalen, på många uppsatta informationsställen.

Soldalen är en gammal rajd led, vandringen är ca 3,5 läng och räknas som dagstur.

Man vänder efter den förödande vackra utsikten, när man ser Suorva dammen och vindkrafts snurran nere i dalen.

    Snart uppe i soldalen s topp     Sourva dammen i bakgrunde    Kalfjället ovan trädgränsen

 

Forbuds tavla för vandrare i                    Marlen o Jerry

 nationalparker. 

 2021-02-08 vecka 5–6 

Veckorna har inneburit snöskottning från förråd och garagetaken, det är ovanligt mycket snö på även i träden snön har samlats p.g.a. värme och blåst uteblivit. Vi har haft flera trädfall nära och inpå tomten som har fått ge sig inför snötyngden. Bygdebladet var även aktuell för kopiering och tryckning och utges av Hakkas Bygdegårdsförening gratis till alla hushåll inom Hakkas postnummerområde. Lite övriga fortlöpande utomhus aktiviteter pågår som vanligt. 

Peter Nilsson, Roger Haapasari, Brian Wermeul och hunden Tess.

Måndagen 2021-01-26 Byggdebladsdagen.

Så var det dags att bege sig till tryckeriet och ta an Bosses korekturunderlag för veckans Bygdeblad. Kopiatorerna fungerade klanderfritt och vi var klara med tryckningen i god tid, vi han med en liten lunchrast innan vikarna anlände, med flinka händer och varje med sin vikare teknik så blev de 540 st. byggde blad färdiga för distribution till hushållen inom Hakkas postnummerområdet.

 

           Catedral Brasilia                    Borglunds kyrka från Norge

                                Isskulpturer av  Albert Falk

2021-01-17  Diverse sysselsättning.

Vaknade till en kylig vintermorgon och till en ute temp på -20,7 grader, Valpen Tess var också vaken så det var bara, kläderna på och ut i det fria med Tuss, en sväng på tomten tills hon gjort sina morgon bestyr, denna gång gick det snabbt, även hon märkte att det var kalt.

Denna dag var inte så annorlunda än dom tidigare, jobbade lite med renhornen och tillverkade två ljushållare och färdigställde en vägglampa av renhorn, tittade på idrott och gladde åt damernas framgång på skidskytte banan, fyllde även matförrådet för småfåglarna som gärna delade måltiden med duvorna.

    

Tryckning Byggde bladet Nr 21.  2021-01-11

Byggde blads tryckningen återtogs efter jul uppehållet, som alla andra byggde blads tryckningar så hämtade jag korrekturen hos Bo Carlsson och begav mig till tryckeriet startade upp kopiatorerna och förberedde tryckningen, inväntade Jan som strax därefter anlände. Snövädret fortsätter i oförminskad takt i hela landet och kommer enligt vädergudarna fortsätta hela veckan ut, tryckningen gick som vanligt utan avbrott av de 540 ex som utges gratis till alla hushåll inom Hakkas postnummerområdet. 

Vid tolvtiden påbörjades vikningen och häftning av Byggde bladet av samma gäng som tidigare och förberedde distribution ut till landet av Sheila van Meer.

Resten av dagen avsattes för snöröjnings av nattens snöfall av gårdsplanen, det har kommit ca 15 cm mängd under natten.

Dag 2020-12-27, vecka 52

Sotade pelletspannan, min sista dag på jourveckan, pelletsförrådet är tomt och värmen går automatiskt in på eldrift när brännaren stannar på grund av bränsle brist.

Dag 2020-12-24/ 12-25 /12-26

En snabb resa till Barn o barnbarn i Gällivare, delaktigt  i julklapps utdelning och framför alt delaktig i julmatsbordet som matgäst, som bestod av en massa delikata rätter precis som om det var ämnade för mig, efter kaffet och efterrätten styrde vi åter hem till Hakkas.

 2020.12-25, Pelletsbrännaren hade stannat p.g.a bränsle brist, gjorde omstart.                         2020-12-26, Krattade ihop pellets in mot skruven. konstaterade att pellets i förrådet är snart slut, avvaktar med att koppla över till eldrift.

Dag 2020-12-21  

Vecka 52 ”vintersolståndets dag” min jourvecka är påbörjat på Bygdegården med mulen morgon som de tidigare veckorna, kylan är fortfarande avlägsen enligt väderrapporterna, temperaturen var på plussidan och den lilla snömängden från plåtbeklädda hustaken har börjat sakteligen glida ner mot markplanen.

Kollade pelletspannans drift, och mängden i pellets förrådet där det är dags att göra en leveransbeställning, i övrigt var alt annat under kontroll.

Tryckning Byggde bladet Nr 20 2020-12-14

Måndagen 2020-12-14, kl. 06,15 hämtade korrekturen hos Bo Carlsson och begav mig till tryckeriet, startade upp kopiatorerna och förberedde tryckningen, samtidigt som Jan Hansson anlände. Det blir den sista utgåvan för året, nu tar tryckeri teamet jul ledigt, byggde bladet inför julhelgen blev några sidor större än normalt, men innan vi lämnade tryckeriet blev vi bjudna på fika av Bo med massor av godbitar som han hade bakat för dagen.    

f.v. Anette, Mats, Karin, Jan, Ann-Sofi, Börje, med  hunden Tess Eida, Inger.                                                                                                        

Fredagen 2020-12-14

Började dagen med att sota pelletspannan på Björkeboa med Anders och kollade upp doserings axlarnas bussningar med kugghjul och drevar som har börjat visa sig slitna, beslöt att beställa en komplett repsats för ändamålet.

Dagen fortsatte med lite renhorns arbete, en vägglampa samt en hållare för värmeljus blev resultatet


20201130/1201

En tidig morgon, klockan slog fem och påmindes mig om tryckningen av byggde bladet, fixade en lax macka till kaffet innan jag hämtade manuset till bygdebladet hos Bo Carlsson.

Vi, jag och Jan påbörjade tryckningen vid sju tiden av 540 ex, alt gick utan avbrott och vid tolv tiden kom vikarna in och slutförde färdigställandet av bygdebladet.

På eftermiddagen hjälpte jag Anders med pelletsbrännaren på Björkebo som hade strejkat och lagt av efter några timmar så hade vi fixat felet och kunde starta upp pelletsbrännaren igen.

På tisdagen var jag och promenerade förbi Björkebo och passade på att kolla att pelletsbrännaren fungerade och var i drift, samtidigt luftade jag radiatorer i en lägenhet där hyresgästen hade klagat på kalla radiatorer.

          Tomtgubbe                                En december kväll                       Nattbild från Flöjtslingan


Morgon runda 20-11-24

Strålande vinterdag bara några minusgrader i luften, ingen ishalka på vägar o gator, det känns tryckt att promenera även utan dubbar under skorna, kvällen innan tog del av nyhetssändningar och av altelände som drabbar folk runt om i världen, jämför lite med våra förhållanden mot miljontals människors förhållanden i länder där demokratin är fortfarande långt borta.

Vi tar våra dagliga bestyr som något självklara fungerade rutiner, Tänder lyset besöker toaletten vaskar av o borstar tänderna öppnar vattenkranen och fyller kaffe eller tepannan med friskt vatten, hämtar morgontidningen från brevlådan och läser bläddrar genom rubrikerna medan man i lugn o ro fikar det nykokta kaffet, därefter bakar ut bilen från garaget och styr i ensam majestät till arbetet.

Det är ungefär så här det fungerar hos oss, tanken går till alla dom som lever under sitt liv i primitiva förhållanden och i länder som inte har demokratin som rättesnöre. Vandrar vidare efter byvägen och gläds över vårt avlånga land och undrar när dom som klagar på alt och alla skall flytta och till vilket land.

  

 

               Vattentornet                        Vindsnurror utanför Ulati         Nytt hus på byavägen

Björkebo 2020-11-16/17

Vi fick hjälp av Malmfältens Styr & Reglering Agne Larsson med start av el pannan som hade vägrade starta, vår kunskap inom el/styr var inte tillräcklig för att leta felet var anledning att vi anlitade Agne till felsökning och rep av felaktigheter som orsakade driftavbrottet, Agne hittade felet och startade elpannan och lovade att återkomma senare och återställa det felaktiga i styrningen. Jag och Anders tackade för hjälpen och fick ett värdefulla råd att styra elpannan. Jag och Anders hade dagen innan rengjort och sotad pelletspannan.

Björkebo 2020-11-04/05

Anders och jag bytte primär fläkten på pelletsbrännaren på Björkebo samt ersatte den bef. säkerhetsventil till en på 2,5 bar, även matarledningen för pellets från mafa behållaren och till panncentralen, transportröret hade ett läckande hål vid anslutning till behållaren, hålet repade vi med en tjock gummiduk och förhoppningsvis ska den fungera några år till.

Pellets skruv från behållaren        Fastighet Björkebo med            Anders med pelletsbrännaren                     

                                                              8 st ettor och 6 st tvåor

2020-10-31d

Tog en tur efter Nattavaaravägen mot Nourtikon/Purnu, på hemvägen tog jag en avstickare mot Kardirova och slank in till Lasse o Kicki, som vanligt blev det lite snack om Corona och effekterna av återhållsamhet av resor och träffar till vänner o bekanta, efter några koppar kaffe med dopp så återvände jag åter mot Hakkas samtidigt som blötsnön började falla från en mulen himmel.

   Gällivare kyrka i nattmörkret        Dikt av Paulus Utsi

Gubbdagis 2020-10-29

Torsdag och tipps dags för gubbdagis gänget, gänget samlas för att åter sammanställa tipps raden för kommande helgens spel. lika förväntas fulla som tidigare veckor om fullträffen och miljonerna är det samma som tidigare omgångar, förhoppningar om storvinsten finns  kvar och driver gubbgänget till att fortsätta spelandet vidare trots uteblivna miljoner. 

Gubbgänget här nedan: Bernt, Mats, Börje, Karl, Valter, Jan.

 

            Gubbgänget                                        Fyllmåne

Panncentralen Bygdegården 2020-10-19/21

Pelletsbrännaren hade stannat och det visade sen att kopplingen mellan skruven och motorn hade havererad. Startade el pannan medans skadan repas. Kommande dag påbörjade jag och Andersv reparationen av kopplingen det visade sig bero på att brytpinnen i axel motor/skruv hade gått av, vi ersatte brytpinnen och konstaterade samtidigt att det var spån från pelletsen som orsakade att skruven blev fastklämd och orsakade till att brytpinnen gick av. Samtidigt passade vi på att sota pannan. I dag 2020-10-21 var jag och kollade att alt var i sin ordning, krattade samtidigt ner pelletsen i behållaren.   


 

                  Pelletspanna                            Matarskruv o motor           

2020-10-19

Återigen var det dags för tryckning av Byggde bladet som ges ut varannan vecka av Bygdegårdsföreningen här i Hakkas. Den ges gratis till alla hushåll inom Hakkas postnummerområdet. 20 nr/år med en upplaga på 530 ex. För närvarande är det jag och Jan Hansson som sköter om själva tryckningen, därefter kommer personalen som viker och häftar till en A-5 storlek. 

             Jan Hansson                           Tryckta sidor av bladet

Dagsutflykt till kojan och Lillsjö 2020-09-23

Åkte ut till Nuortikon och kojan för att städa upp för inför kommande vintern, återstår att dra upp båten på det torra innan isen lägger definitivt locket på. Gjorde ett snabbt besök hos Hans Östman i Nuortikon byn och en sväng till byn Tidnokenttä. Sen bar det iväg åter mot Hakkas via Gällivare.


   Bevarad timmerbyggnad                  Gammal häbbre                      Hans Östman med hunden

September 2020–09

Hösten har gjort sitt intåg, mörkret faller alt tidigare och dagarna blir kortare, med andra ord hösten är här, liksom coronavirusets utbredning i världen, men trots altelände så är man åter på banan och det känns skönt att få blicka framåt igen, till naturen, Lill sjön, kojan, och aktiviteter kring Nuortikons fantastiska natur.

Covid-19 pandemin har inneburit vissa inskränkningar i människornas tillvaro och framför alt för oss 70 plussare så har friheten varit ofrivilligt begränsad, tack vare husbilen så blev vårt resande nästan normalt med undantag av besök hos vänner och bekanta som givetvis blev begränsad.

Älgjakten har startad och intrigerna detsamma, mönstret förändras inte nämnvärt från år till år när det gäller älgjakten och markägarna/jägarna, oftast förföljs intrigerna samma händelser och individer, skönt att man inte är involverad i den typen av jakt, nä nu tar man sikte på helt andra aktiviteter någon annan får sköta köttleveranserna.

     Gamajohkas i Kvikkjokk                       Bäck i oktober                                   Arrobäcken

 

Studiebesök till Frankfurt. 2018-11/11 

Denna vecka gick i energis tecken ända ner till Frankfurt i Tyskland, vi hade även sällskap av deltagare från Norge och Finland, besöket omfattade energianläggningar bestående av vindkraftverk, solenergi, flisanläggningar och distributions alternativ, alt gick ut på att frigöra värmeproduktionen från olja till att förvalta och ta till vara närområdets olika energialternativ. Studiebesöket varade i tre dagar och ingick i ett EU projekt.      Data på vindkraftverket                         Solpaneler                                  Höjd 164 m, ving diam. 131m. 

2018-10-18.

Klockan hade slagit fem gånger och jag var klar vaken, steg upp satte på kaffe hurran och gick till postlådan för att hämta Norrländskan, bläddrade tidningen under tiden medan kaffet kokade och kom fram till dödsannons sidorna,  ett mycket bekants namn fans bland de bortgångna annonsörerna och det är Erling Olsson, medan vi bodde i Gällivare så hade vi kontakt med varandra, vi träffades ofta på Domus varuhus, jag har många minnen om Erlings  berättelser och tiden när han ännu bodde i Rovavaara Jag tror att jag har publicerad några av hans berättelser i ett av mina tidigare hemsidor. Jag kan ännu se Erling gående med sin lilla ryggsäck på ryggen på väg mot Gällivare Centrum från sin bostad på Fjällnäs. Våra träffar blev färre sen jag flyttade till Hakkas och det blev en sorglig morgonläsning om hans bortgång. Vila i frid.

Dagens prestation blev som planerad, nämligen en årlig återkommande vandringstur, broarna runt, en hel del anslöt sig till den ca 8 km lång vandring som avslutades vid jaktklubbens jaktstuga där bjöds det på kaffe med dopp och, varmkorv med bröd, och tipsfrågeformulärets sista fråga ”antalet ärter i burken” skulle anges som sjunde frågan i tipsrunda formuläret som överlämnades.


Daikin 2018-10-06

Jag har även installerad en luft/vatten värmepump på vår fastighet, anläggningen är frostskyddad med Skoogs Glykol blå som ett skydd mot eventuella strömavbrott vid sträng kyla, det blir intressant att avlägga besparings resultalt om ett år. Värmepumpen är en Daikin monoblock på 7 kw.

Hakkasmacken. 2018-10-04

Bygget av skyltställningen vid södra infarten på E-tian till Hakkas är så gott som klar, vi började med form tillverkning på hösten 2017, fortsatte med med armering och betong arbeterna under sommare 2018 och nu under oktober månad är skyltställningen klar, ett av Gällivare kommuns snyggaste skyltställning.  Arbets ställningen snart på plats    Här rivs ställningen från skyltens
  på södra delen av pelarna.              norra del och  flyttas till södradel.

                                                                

Sommar fiket 2018-09-20

Skrövbron (sommarfiket) Var en hjälpreda med  byggandet av ett timmer förråd vid Skrövälvs bron intill E-tian, fiket  drivs av Gällivare landsbyggds ekonoimiska förening, medverkande är kringliggande byars och föreningars medlemmar och som har anställda skollovs ungdommar som sköter serverings arbeten.  

Vecka 34  2018-08-24 vandring till Dundrets västra topp.

Starten mot Dundrets västra toppen påbörjades från Kelva parkeringen, stigen går i skogsterrängen några kilometer innan man når trädgränsen och kalfjället börjar, sikten var inte det bästa gråmulet och näst intill risk för regn var förutsättningarna vid start, nådde trädgränsen vid elva tiden och tog oss en välbehövlig fikapaus med utsikten riktade både mot Väster och Norr. Påbörjade sista sträckan mot västra toppens rast byggnad, såg på långt håll en person som gick av och ann på toppen, när vi var framme vid rast byggnaden så vandrade tysken fortfarande fram och tillbaka och tydligen begrundade han utsikten det enda han frågade oss var om vi var svenskar. Från Västra toppen kan man vid klart väderförhållanden se Kebnekaise massivet. Tysken påbörjade sin vandring mot soldalen medan vi påbörjade vandringen mot Kelva. Regnet kom när vi nådde bilparkeringen vid Kelva.
  Rast paus på väg mot toppen     Stig markeringar                           Västra toppens raststuga  Vy från trädgränsen                     Vägen mot Porjus                         Ann-Sofi, Vilma och Kate vid
                                                                                                                      tallen på väg mot toppen.