Om

Ingen info ännu.Ur njutarens perspektiv

fortsättning dagbok

 Fjällvandring till Soldalen 2021-09-11 

I strålande september sol startade vi vandringen från Stora Sjöfallet och upp mot Soldalen på kalfjället, vandringsleden börjar vid Ritsemvägen ca en kilometer norr om Sjöfallet. Leden går genom den gamla tallskogen med avlånga ”fönster” på en del tallar som kallades barktäkter skadorna vi ser i dag är rester av när människan tog reda på tallens innerbark, det var inte för nödtider för barkbröd utan som kosttillskott som var rik på C-vitaminer och mineraler, den äldsta barktäkten är omkring 3000 år gammal.

När man sen har passerat tall och fur skogen och rör sig mot knotiga fjällbjörkar och kommer så småningen upp på kalfjället och här berättar historien on renvallar. På vallen samlade samerna in sina renar för mjölkning och andra sysslor, genom renarnas tramp och gödsel förändrades vegetationen, ”googla så hittar du hittar mer att läsa om uppkomsten av vallar”

Arran, eldstaden, är de vanligaste spåren efter människor i fjällvärlden, dateringar som arkeologer gjort visar att härdar kan vara så gamla som 1500 år. Samma gäller hår Googla för att läsa mer.

Mycket av historien ”Soldalen” kan man läsa på vandring efter leden mot Soldalen, på många uppsatta informationsställen.

Soldalen är en gammal rajd led, vandringen är ca 3,5 läng och räknas som dagstur.

Man vänder efter den förödande vackra utsikten, när man ser Suorva dammen och vindkrafts snurran nere i dalen.

    Snart uppe i soldalen s topp     Sourva dammen i bakgrunde    Kalfjället ovan trädgränsen

 

Forbuds tavla för vandrare i                    Marlen o Jerry

 nationalparker. 

 2021-02-08 vecka 5–6 

Veckorna har inneburit snöskottning från förråd och garagetaken, det är ovanligt mycket snö på även i träden snön har samlats p.g.a. värme och blåst uteblivit. Vi har haft flera trädfall nära och inpå tomten som har fått ge sig inför snötyngden. Bygdebladet var även aktuell för kopiering och tryckning och utges av Hakkas Bygdegårdsförening gratis till alla hushåll inom Hakkas postnummerområde. Lite övriga fortlöpande utomhus aktiviteter pågår som vanligt. 

Peter Nilsson, Roger Haapasari, Brian Wermeul och hunden Tess.

Måndagen 2021-01-26 Byggdebladsdagen.

Så var det dags att bege sig till tryckeriet och ta an Bosses korekturunderlag för veckans Bygdeblad. Kopiatorerna fungerade klanderfritt och vi var klara med tryckningen i god tid, vi han med en liten lunchrast innan vikarna anlände, med flinka händer och varje med sin vikare teknik så blev de 540 st. byggde blad färdiga för distribution till hushållen inom Hakkas postnummerområdet.

 

           Catedral Brasilia                    Borglunds kyrka från Norge

                                Isskulpturer av  Albert Falk

2021-01-17  Diverse sysselsättning.

Vaknade till en kylig vintermorgon och till en ute temp på -20,7 grader, Valpen Tess var också vaken så det var bara, kläderna på och ut i det fria med Tuss, en sväng på tomten tills hon gjort sina morgon bestyr, denna gång gick det snabbt, även hon märkte att det var kalt.

Denna dag var inte så annorlunda än dom tidigare, jobbade lite med renhornen och tillverkade två ljushållare och färdigställde en vägglampa av renhorn, tittade på idrott och gladde åt damernas framgång på skidskytte banan, fyllde även matförrådet för småfåglarna som gärna delade måltiden med duvorna.

    

Tryckning Byggde bladet Nr 21.  2021-01-11

Byggde blads tryckningen återtogs efter jul uppehållet, som alla andra byggde blads tryckningar så hämtade jag korrekturen hos Bo Carlsson och begav mig till tryckeriet startade upp kopiatorerna och förberedde tryckningen, inväntade Jan som strax därefter anlände. Snövädret fortsätter i oförminskad takt i hela landet och kommer enligt vädergudarna fortsätta hela veckan ut, tryckningen gick som vanligt utan avbrott av de 540 ex som utges gratis till alla hushåll inom Hakkas postnummerområdet. 

Vid tolvtiden påbörjades vikningen och häftning av Byggde bladet av samma gäng som tidigare och förberedde distribution ut till landet av Sheila van Meer.

Resten av dagen avsattes för snöröjnings av nattens snöfall av gårdsplanen, det har kommit ca 15 cm mängd under natten.

Dag 2020-12-27, vecka 52

Sotade pelletspannan, min sista dag på jourveckan, pelletsförrådet är tomt och värmen går automatiskt in på eldrift när brännaren stannar på grund av bränsle brist.

Dag 2020-12-24/ 12-25 /12-26

En snabb resa till Barn o barnbarn i Gällivare, delaktigt  i julklapps utdelning och framför alt delaktig i julmatsbordet som matgäst, som bestod av en massa delikata rätter precis som om det var ämnade för mig, efter kaffet och efterrätten styrde vi åter hem till Hakkas.

 2020.12-25, Pelletsbrännaren hade stannat p.g.a bränsle brist, gjorde omstart.                         2020-12-26, Krattade ihop pellets in mot skruven. konstaterade att pellets i förrådet är snart slut, avvaktar med att koppla över till eldrift.

Dag 2020-12-21  

Vecka 52 ”vintersolståndets dag” min jourvecka är påbörjat på Bygdegården med mulen morgon som de tidigare veckorna, kylan är fortfarande avlägsen enligt väderrapporterna, temperaturen var på plussidan och den lilla snömängden från plåtbeklädda hustaken har börjat sakteligen glida ner mot markplanen.

Kollade pelletspannans drift, och mängden i pellets förrådet där det är dags att göra en leveransbeställning, i övrigt var alt annat under kontroll.

Tryckning Byggde bladet Nr 20 2020-12-14

Måndagen 2020-12-14, kl. 06,15 hämtade korrekturen hos Bo Carlsson och begav mig till tryckeriet, startade upp kopiatorerna och förberedde tryckningen, samtidigt som Jan Hansson anlände. Det blir den sista utgåvan för året, nu tar tryckeri teamet jul ledigt, byggde bladet inför julhelgen blev några sidor större än normalt, men innan vi lämnade tryckeriet blev vi bjudna på fika av Bo med massor av godbitar som han hade bakat för dagen.    

f.v. Anette, Mats, Karin, Jan, Ann-Sofi, Börje, med  hunden Tess Eida, Inger.                                                                                                        

Fredagen 2020-12-14

Började dagen med att sota pelletspannan på Björkeboa med Anders och kollade upp doserings axlarnas bussningar med kugghjul och drevar som har börjat visa sig slitna, beslöt att beställa en komplett repsats för ändamålet.

Dagen fortsatte med lite renhorns arbete, en vägglampa samt en hållare för värmeljus blev resultatet


20201130/1201

En tidig morgon, klockan slog fem och påmindes mig om tryckningen av byggde bladet, fixade en lax macka till kaffet innan jag hämtade manuset till bygdebladet hos Bo Carlsson.

Vi, jag och Jan påbörjade tryckningen vid sju tiden av 540 ex, alt gick utan avbrott och vid tolv tiden kom vikarna in och slutförde färdigställandet av bygdebladet.

På eftermiddagen hjälpte jag Anders med pelletsbrännaren på Björkebo som hade strejkat och lagt av efter några timmar så hade vi fixat felet och kunde starta upp pelletsbrännaren igen.

På tisdagen var jag och promenerade förbi Björkebo och passade på att kolla att pelletsbrännaren fungerade och var i drift, samtidigt luftade jag radiatorer i en lägenhet där hyresgästen hade klagat på kalla radiatorer.

          Tomtgubbe                                En december kväll                       Nattbild från Flöjtslingan


Morgon runda 20-11-24

Strålande vinterdag bara några minusgrader i luften, ingen ishalka på vägar o gator, det känns tryckt att promenera även utan dubbar under skorna, kvällen innan tog del av nyhetssändningar och av altelände som drabbar folk runt om i världen, jämför lite med våra förhållanden mot miljontals människors förhållanden i länder där demokratin är fortfarande långt borta.

Vi tar våra dagliga bestyr som något självklara fungerade rutiner, Tänder lyset besöker toaletten vaskar av o borstar tänderna öppnar vattenkranen och fyller kaffe eller tepannan med friskt vatten, hämtar morgontidningen från brevlådan och läser bläddrar genom rubrikerna medan man i lugn o ro fikar det nykokta kaffet, därefter bakar ut bilen från garaget och styr i ensam majestät till arbetet.

Det är ungefär så här det fungerar hos oss, tanken går till alla dom som lever under sitt liv i primitiva förhållanden och i länder som inte har demokratin som rättesnöre. Vandrar vidare efter byvägen och gläds över vårt avlånga land och undrar när dom som klagar på alt och alla skall flytta och till vilket land.

  

 

               Vattentornet                        Vindsnurror utanför Ulati         Nytt hus på byavägen

Björkebo 2020-11-16/17

Vi fick hjälp av Malmfältens Styr & Reglering Agne Larsson med start av el pannan som hade vägrade starta, vår kunskap inom el/styr var inte tillräcklig för att leta felet var anledning att vi anlitade Agne till felsökning och rep av felaktigheter som orsakade driftavbrottet, Agne hittade felet och startade elpannan och lovade att återkomma senare och återställa det felaktiga i styrningen. Jag och Anders tackade för hjälpen och fick ett värdefulla råd att styra elpannan. Jag och Anders hade dagen innan rengjort och sotad pelletspannan.

Björkebo 2020-11-04/05

Anders och jag bytte primär fläkten på pelletsbrännaren på Björkebo samt ersatte den bef. säkerhetsventil till en på 2,5 bar, även matarledningen för pellets från mafa behållaren och till panncentralen, transportröret hade ett läckande hål vid anslutning till behållaren, hålet repade vi med en tjock gummiduk och förhoppningsvis ska den fungera några år till.

Pellets skruv från behållaren        Fastighet Björkebo med            Anders med pelletsbrännaren                     

                                                              8 st ettor och 6 st tvåor

2020-10-31d

Tog en tur efter Nattavaaravägen mot Nourtikon/Purnu, på hemvägen tog jag en avstickare mot Kardirova och slank in till Lasse o Kicki, som vanligt blev det lite snack om Corona och effekterna av återhållsamhet av resor och träffar till vänner o bekanta, efter några koppar kaffe med dopp så återvände jag åter mot Hakkas samtidigt som blötsnön började falla från en mulen himmel.

   Gällivare kyrka i nattmörkret        Dikt av Paulus Utsi

Gubbdagis 2020-10-29

Torsdag och tipps dags för gubbdagis gänget, gänget samlas för att åter sammanställa tipps raden för kommande helgens spel. lika förväntas fulla som tidigare veckor om fullträffen och miljonerna är det samma som tidigare omgångar, förhoppningar om storvinsten finns  kvar och driver gubbgänget till att fortsätta spelandet vidare trots uteblivna miljoner. 

Gubbgänget här nedan: Bernt, Mats, Börje, Karl, Valter, Jan.

 

            Gubbgänget                                        Fyllmåne

Panncentralen Bygdegården 2020-10-19/21

Pelletsbrännaren hade stannat och det visade sen att kopplingen mellan skruven och motorn hade havererad. Startade el pannan medans skadan repas. Kommande dag påbörjade jag och Andersv reparationen av kopplingen det visade sig bero på att brytpinnen i axel motor/skruv hade gått av, vi ersatte brytpinnen och konstaterade samtidigt att det var spån från pelletsen som orsakade att skruven blev fastklämd och orsakade till att brytpinnen gick av. Samtidigt passade vi på att sota pannan. I dag 2020-10-21 var jag och kollade att alt var i sin ordning, krattade samtidigt ner pelletsen i behållaren.   


 

                  Pelletspanna                            Matarskruv o motor           

2020-10-19

Återigen var det dags för tryckning av Byggde bladet som ges ut varannan vecka av Bygdegårdsföreningen här i Hakkas. Den ges gratis till alla hushåll inom Hakkas postnummerområdet. 20 nr/år med en upplaga på 530 ex. För närvarande är det jag och Jan Hansson som sköter om själva tryckningen, därefter kommer personalen som viker och häftar till en A-5 storlek. 

             Jan Hansson                           Tryckta sidor av bladet

Dagsutflykt till kojan och Lillsjö 2020-09-23

Åkte ut till Nuortikon och kojan för att städa upp för inför kommande vintern, återstår att dra upp båten på det torra innan isen lägger definitivt locket på. Gjorde ett snabbt besök hos Hans Östman i Nuortikon byn och en sväng till byn Tidnokenttä. Sen bar det iväg åter mot Hakkas via Gällivare.


   Bevarad timmerbyggnad                  Gammal häbbre                      Hans Östman med hunden

September 2020–09

Hösten har gjort sitt intåg, mörkret faller alt tidigare och dagarna blir kortare, med andra ord hösten är här, liksom coronavirusets utbredning i världen, men trots altelände så är man åter på banan och det känns skönt att få blicka framåt igen, till naturen, Lill sjön, kojan, och aktiviteter kring Nuortikons fantastiska natur.

Covid-19 pandemin har inneburit vissa inskränkningar i människornas tillvaro och framför alt för oss 70 plussare så har friheten varit ofrivilligt begränsad, tack vare husbilen så blev vårt resande nästan normalt med undantag av besök hos vänner och bekanta som givetvis blev begränsad.

Älgjakten har startad och intrigerna detsamma, mönstret förändras inte nämnvärt från år till år när det gäller älgjakten och markägarna/jägarna, oftast förföljs intrigerna samma händelser och individer, skönt att man inte är involverad i den typen av jakt, nä nu tar man sikte på helt andra aktiviteter någon annan får sköta köttleveranserna.

     Gamajohkas i Kvikkjokk                       Bäck i oktober                                   Arrobäcken

 

Studiebesök till Frankfurt. 2018-11/11 

Denna vecka gick i energis tecken ända ner till Frankfurt i Tyskland, vi hade även sällskap av deltagare från Norge och Finland, besöket omfattade energianläggningar bestående av vindkraftverk, solenergi, flisanläggningar och distributions alternativ, alt gick ut på att frigöra värmeproduktionen från olja till att förvalta och ta till vara närområdets olika energialternativ. Studiebesöket varade i tre dagar och ingick i ett EU projekt.      Data på vindkraftverket                         Solpaneler                                  Höjd 164 m, ving diam. 131m. 

2018-10-18.

Klockan hade slagit fem gånger och jag var klar vaken, steg upp satte på kaffe hurran och gick till postlådan för att hämta Norrländskan, bläddrade tidningen under tiden medan kaffet kokade och kom fram till dödsannons sidorna,  ett mycket bekants namn fans bland de bortgångna annonsörerna och det är Erling Olsson, medan vi bodde i Gällivare så hade vi kontakt med varandra, vi träffades ofta på Domus varuhus, jag har många minnen om Erlings  berättelser och tiden när han ännu bodde i Rovavaara Jag tror att jag har publicerad några av hans berättelser i ett av mina tidigare hemsidor. Jag kan ännu se Erling gående med sin lilla ryggsäck på ryggen på väg mot Gällivare Centrum från sin bostad på Fjällnäs. Våra träffar blev färre sen jag flyttade till Hakkas och det blev en sorglig morgonläsning om hans bortgång. Vila i frid.

Dagens prestation blev som planerad, nämligen en årlig återkommande vandringstur, broarna runt, en hel del anslöt sig till den ca 8 km lång vandring som avslutades vid jaktklubbens jaktstuga där bjöds det på kaffe med dopp och, varmkorv med bröd, och tipsfrågeformulärets sista fråga ”antalet ärter i burken” skulle anges som sjunde frågan i tipsrunda formuläret som överlämnades.


Daikin 2018-10-06

Jag har även installerad en luft/vatten värmepump på vår fastighet, anläggningen är frostskyddad med Skoogs Glykol blå som ett skydd mot eventuella strömavbrott vid sträng kyla, det blir intressant att avlägga besparings resultalt om ett år. Värmepumpen är en Daikin monoblock på 7 kw.

Hakkasmacken. 2018-10-04

Bygget av skyltställningen vid södra infarten på E-tian till Hakkas är så gott som klar, vi började med form tillverkning på hösten 2017, fortsatte med med armering och betong arbeterna under sommare 2018 och nu under oktober månad är skyltställningen klar, ett av Gällivare kommuns snyggaste skyltställning.  Arbets ställningen snart på plats    Här rivs ställningen från skyltens
  på södra delen av pelarna.              norra del och  flyttas till södradel.

                                                                

Sommar fiket 2018-09-20

Skrövbron (sommarfiket) Var en hjälpreda med  byggandet av ett timmer förråd vid Skrövälvs bron intill E-tian, fiket  drivs av Gällivare landsbyggds ekonoimiska förening, medverkande är kringliggande byars och föreningars medlemmar och som har anställda skollovs ungdommar som sköter serverings arbeten.  

Vecka 34  2018-08-24 vandring till Dundrets västra topp.

Starten mot Dundrets västra toppen påbörjades från Kelva parkeringen, stigen går i skogsterrängen några kilometer innan man når trädgränsen och kalfjället börjar, sikten var inte det bästa gråmulet och näst intill risk för regn var förutsättningarna vid start, nådde trädgränsen vid elva tiden och tog oss en välbehövlig fikapaus med utsikten riktade både mot Väster och Norr. Påbörjade sista sträckan mot västra toppens rast byggnad, såg på långt håll en person som gick av och ann på toppen, när vi var framme vid rast byggnaden så vandrade tysken fortfarande fram och tillbaka och tydligen begrundade han utsikten det enda han frågade oss var om vi var svenskar. Från Västra toppen kan man vid klart väderförhållanden se Kebnekaise massivet. Tysken påbörjade sin vandring mot soldalen medan vi påbörjade vandringen mot Kelva. Regnet kom när vi nådde bilparkeringen vid Kelva.
  Rast paus på väg mot toppen     Stig markeringar                           Västra toppens raststuga  Vy från trädgränsen                     Vägen mot Porjus                         Ann-Sofi, Vilma och Kate vid
                                                                                                                      tallen på väg mot toppen.


dagbok

 

Vecka 45 2017-11

Det har varit intensiva dagar även denna period, började förbereds arbeten för uppsättning av nya tapeter till vardagsrummet, lister, fönsterbänkar och alt hängande på väggarna demonterades, sen upp med tapeterna och sedan återmontering av övrigt material, passade på att ersätta befintliga golvlister med en kanallist med extra eluttag, så nu är det ordning och reda på elkablarna.

På måndagen på började jag och Anders med att riva en vägg på Bygdegårds festvåning, anledningen till vägg rivningen är för att utöka golvplats för bord och ställplats för servering alternativ. Det var ganska omfattande arbete väggen var byggt med dubbla spontade plank i 80 mm tjocklek med utrymme för isolering i form av sågspån, spontade virket var hopspikade med enorma handsmidda spikar. Det tog två dagar innan vi var färdiga med rivningen. Det återstår att färdigställa, och fixa de upprivna ytorna till ursprungligt skick.  Delar av väggen är riven            Väggen är nu helt riven          Några arbetsåtgärder återstår


Veckan har varit aktiv, jag har representerad 3 ST olika yrkes grupper i veckan , snickare, rörmontör och fotograf. En av bekantas hus fick en vattenskada och golven i kök, tvättstuga/pc, sovrum fick rivas samt värme och sanitära installationer. Medverkade även tillsamman med några andra personer i tillverkning av en gjutform till skyltställning som skall placeras i korsningen infarten till Yrtivaara - E-10 an i Hakkas, det blev ett rejält fundament L=4,0 m B= 1,5 m H= 1,0 m samt 2 st. pelare H =1,10 *1,0 m alt detta för att klara ev. stormvindar mot ett skylts yta på 16 m2.Men sen kom lördagen och då passade det utmärkt att ta sig en tur till kojan i Nuortikon med kameran inpackad i ryggsäcken och för ovanlighetens skull var det soligt värre denna dag.


  Sakta men säkert lägger sig      Men än speglar sig solen        Båtbäcken vid Nuortikon                                is täcket överst på Lill sjön          på vatten ytan.

2017-10-10

Vecka 40 har börjat sin sluträkning och vår resa mot Älvsbyn gick via Nattavaara, Jokkmokk, syrran firade sin 75:e födelsedag och vi är på väg till stundande tårtkalaset på Korngatan. Vidare sen mot Luleå för lite handel på Storhedens affärscenter, därefter gick färden hem till Krokvägen i Hakkas, väl hemma på måndagskvällen mötes vi av askrester av grannarnas villa som hade brunnit upp/ner under natten mot söndagen, det enda som påminde om villan var några fasadtegelväggar som stack upp ur askresterna. Grannarna hade verkligen haft det hett om öronen den natten, kusligt och som tur så blev det inga personer skadade.      May-Lise   1942-10-08

   Grattis på födelsedagen
 Vi kommer till tårtkalaset.

Kolvaktarens son 2017-10-05

Kvällen gick i Kolvaktarens tecken, besökte Bygdegården där gruppen Eld. Rickard Apelqvist, Katarina Larsson och Eva-Lena Björkman berättade om Dan Andersson korta liv och tolkade hans tonsatta dikter och texter. Det blev en mycket underhållande och väl regisserad kväll tack vare Rikard, Katarina och Eva-Lenas musikaliska presentation om Dan Anderssons f 6 april 18888-19 juni 1918.

Dan Andersson, 1917.

2017-10-01 Rastplats 58

Har just läst Peter Johanssons bok Rastplats 58 som handlar om mordet på Carolin, en mycket välskriven och lätt läst skildring av utredningen och upplösningen av mordutredningen på Carolina Stenvall, anknytningen till orten och människor som man är och var bekant med blir boken om mordet på Carolin mer än en intressant läsning.

Författare ger ingen bra förklaring varför inte Kurts och Anette iakttagelser från 13 september inte togs upp i utredningen trots att Kurt hade delgivit polishuset i Gällivare om iakttagelserna redan den 15 september, det skulle dröja 18 dagar innan Kurts och Anettes uppgifter från rastplats 58 besöktes och kontrollerades, det finns inga förklaringar i boken om detta dröjsmål, för det visade sig vara avgörande iakttagelser i mordutredningen, kanske rent ut sagt helt avgörande.

Från Hovrätts förhandlingarna beskriver Peter Johansson lite av Leif Silberskys, (stjärnadvokaten) tendens till arrogans mot Hovrättsdomen och åklagarnas bevisningar.2017–09. vecka 39

Denna höst har man färdats med bil på Sveriges sämsta vägsträcka, Palohurnas, Purnu, fram till och från korsningen Nattavaara vid Kilvo, vägsträckan har fått mycket stryk denna sommar p.g.a. vägarbeten mellan Kilvo - Gällivare, biltrafiken från Nattavaara till Gve har gått för det flesta över Purnu- Sadjem under pågående vägarbeten och det har slitit hårt på beläggningen, det har varit slalomkörning mellan stora och djupa groparna i den redan urusla asfalt beläggningen där  underhållet dessutom har varit mycket eftersatt.

Pendlarna/pendeltrafiken till  Gällivare från Nattavaara  via Kilvo får däremot en helrenoverad vägsträcka att färdas på, det återstår endast detaljer att färdigställa, sen är det bara att gasa på, men se upp för renar som tycks trivas att beta utmed vägrenen.


 

2017-09-20

Snart har man plaskat färdigt för i år, och det känns faktiskt befriande, tänk slippa vatten mättade flarkmyror och tätbevuxna lövträdsstråk samt överfyllda åar och vattendrag, det blir en stor kontrast mot att besöka Lillsjön och Kojan, sittande på kojbron och blicka ut över omgivningens färgsprakande naturfenorm med torrt på fötterna utan regnrock och benholkar, känner man sig frysen så är värmen bara bakom dörren till kojan och saknar man även kommunikationen så knäpper man bara på radion och lyssnar utbudet horisontellt liggande på britsen, det kan man säga är en del av livet som det känns i  nuvarande stund.            Vacker blomma                         Spegling av Lillsjön                         Betande Älgkalv.

       
2017-08-30

Många järn i elden har försenat uppdateringar av hemsidan, bärplockning, kojbesök, hjälp till grannen med hans Sorsele hus uppsättning, förberedelser inför älgjakten och många andra löpande arbetsuppgifter som det urusla vädret i många fall har saboterad. Nåja ingen större fara har det varit, tid har man däremot gott om, det är bara att gilla läget.

Det har däremot inte varit händelse fattigt uti den stora världens och inom landets politiska partier, nu har kampen om regeringsmakten inletts, nu börjar det att hårdna i replikerna och en och annan av politikerna har fått lämna arenan, samtidigt som amerikanska Donald Trump och Nord Koreas ledare Kim Jong un träter som barnungar i en sandlåda. Men än om det ser mörkt ut så kom det ett glädjebesked från regeringen beträffande lite utlokaliseringar från Stockholm och satsningar på tågtrafiken.

                        Grannens stuga snart klar.         Flygsnabbaren har flyttad.              Redo för ålgjakten. 

Marken 2017-08-20

Det börjar närma sig det ofrånkomliga, nämligen älgjakten, förberedelserna inför den fjärde september är i full gång, skygglapparna är på och inget får hindra eller störa medverkan i årets mest åtråvärda sammankomst. 

Men innan dess så besökte jag David Väyrynens presentation av hans bok med titeln MARKEN som gick av stapeln på Folketshus här i Hakkas, man kan säga att boken handlar om historiskt självbiografi med mycket historisk återblick med humor och eftertanke. Presentationen var mycket välbesökt med folk från när och fjärran.

Givetvis så gör man besök även på FB, i det forumet har förtrycket mot de mest utsatta människorna ökat i tyckandet, med samma retorik som flyktingarnas regeringar använde innan dom flydde för sina liv bl.a. till ex Sverige. Man hyllar SD med framtoning som påminner mycket om trettiotalets Tysklands och nazisternas valspråk. Man får kalla kårar när man läser vissa människors inlägg i Forumen.    Enligt SD, inte renrasiga.          Anmodan så jävla rätt.            Höstens mest jagade vilt.

Vecka 32-33.  2017

En tripp över veckohelgen gick mot kusten via Finland, testade Haparandas nya camping som ligger rakt nedanför centrum vid Torneälven, dagen till ära så var den glesbefolkad kanske därför att semesterperioden börjar vara över, campingen som drivs i kommunens regi fick godkänt betyg av oss.

Besökte även vänner och bekanta i Tornedalsbyarna, byar där man aldrig har satt sin fot tidigare, många av byarna var svåra att hitta via Ok-kartan men GPS: en hittar alltid rätt, så det blev en trevlig och icke vanlig veckosluts tripp.

Åter hemma så var det dags att närvara vid utvärderingsmötet av Skrövbrons sommarcafé som avslutades och stängdes för säsongen på söndagen den 13 aug. Alla rapporter talar för att sommarcaféet kommer att öppnas åter nästa sommar. Inge Helin och Bo Carlsson presenterade utvärderingsunderlaget och kommentarer från besökande gäster i gästboken, mycket nöjda gäster hade get sitt skriftliga uttryck i gästboken.  Sikfiskar statyn i finska            Skrövbrons Sommarcafe.  På en byggnad någonstans                           Kukkolaforsen.                                                                i Tornedalen, någon som                                                                                                                         inte är nöjd med tillvaron.

Vecka 32.  2017-08-08 

Jobb i sommarfiket vid Skrövbron, hjälpte till i köket med beställningar av smörgåsar och annat gott till rastande bilturister och sommargäster.    Svampbord för fikasugna        Ann-Sofi skötte köket.    Emma ansvarig för kassan.


Vecka 31.  2017

Fick fel beträffande årets Hjortronskörd, håller med personen från Harads som räknade upp alla orsaker till att det skulle bli dåligt med Hjortron i år, orsakerna skulle vara, kallt, lite sol, inga insekter för pollineringen bl.a. Det som stämde var vårens hjortron blomningen, men som Harads killen sa så är det ett av de bästa hjortronåren man har upplevt.

Besökte mina gamla Hjortronmyrarna i hembygds trakter och förskansade hjortron för årets behov.

Veckan har inneburit några dagars tillvaro i Kojan och sjön i Nuortikon, fiskade lite abborre och förberedde lite inför kommande älgjakt, i sommar har man saknat många av fågelarter som brukar häcka i holkarna runt sjön, även Lavskrikan har varit sparsamt framme som gäst vid kojan i sommar, det har kanske att göra med tillgång till insektsföda.
       Solsken över Lillsjön                          Fjärill i gräset                Flugsnappare intar holken

ecka 30. 2017.

Tog oss tid för en liten weekenden tripp till Sik festen i kukkolaforsen, sik festen är en fest med traditioner från medeltiden, siken halstras på gammalt sätt över öppen eld, fisken håvas på medeltida sätt från forsen, det är en delikates som man bara måste äta när man besöker kukkolaforsen. Helgen efter Jakob-dagen har siken av tradition börjat sin vandring upp efter Torneälven.


  Halstringen sköttes av               Sikhåvarstatyn utförd av          Bromsbitna renar på väg.                           Sven-Ove Lindgren.                    smeden Erik Vargtand.


Vecka 29–2017.

Väntar fortfarande på sommaren, några solskensdagar har man upplevt trots alt, men någon ryss värme som det brukar vara på försommaren har lyst med sin frånvaro. Har pysslat lite med huset och besökt kojan och Lill sjön i Nuortikon några gånger denna vecka. Gjorde en tur till Hjortronmyren och kollade hur det ser ut på hjortron tillväxten, ser ganska mörkt ut, men det finns hopp om i skogs bevuxna hjortron ställen om värmen och insekterna kommer. Vägarbetet mellan Kilvo och Gällivare ser ut att fortskrida och det dröjer inte så många månader till så får vi ratta på en helt ny vägbeläggning.   Namnlös blomma                              Bristvara i år                       Är det en Prästkrage?


En tripp med Husbilen 2017 vecka 27-28

Delarna till Husbilen anlände som sagt försenade, men nu är dom monterade och alt är däremot ok. Som planerad så styrde vi Husbilen mot Umeå, men gjorde en avstickare till Älvsbyn, där vi tog det rituella bastubadet som brukligt vid besök hos Maja o Per.

Resan gick vidare mot E-fyran och i riktning mot söder, en avstickare till Hemlunda och solsidan för lite fikapaus innan vi fortsatte till Buske för övernattning. Anlände Umeå och Stina som planerad, och stannade ett par nätter, vår resa var inte planerad för längre resa söderöver så vår resa fortsatte mot västerut i stället och så småningom mot nordväst och givetvis efter stopp och övernattningar på   campingar. P.g.a. det regniga och ostabila väderförhållanden blev det kortare uppehåll på campingplatserna än brukligt, i stället så blev det besök hos vänner och bekanta efter resvägen hem.     Anna o Agnes hus i Selsforsen,       och deras hund                Middag hos Anna o Agne.

Vecka 26.  2017–06

Leveransförsening av en detalj till husbilen blev en senareläggning av resan med husbilen mot söder, fördröjningen medförde ändå något gott, fick tid över att fixa till garaget som var planerad att utföras senare, nu tog vi tillfället i akt och utförde de planerade arbetet i garaget under tiden vi väntade på delarna, garaget fick en ny gummilist mot golv och vägg samt att golvet fick en ansiktslyftning med två lager epoxifärg i ljus kulör, fick även tid att besöka Kojan och Lill sjön i Nourtikon, konstaterade även att i samtliga fem fågelholkar runt kojan var det livligt värre.Garagegolvet efter målning     Vy från båtbäckens lombola.   Coop gubben utsågat ur ett

                                                                                                              trädstam                                               

  Båt reparation 2017-06-26/27

Offrade dagarna två till att repa båten, årtullar fästen hade spruckit och var i behov av förstärkning, fixade till detta med glasfiberväv som inbakades med epoxy baserad finspackel. Jag tror på ett lyckat resultat, fästena verkade stabila och hållbara. Hade några besökare på plats som assisterade själva   reparationen.


  Ann-Sofi, Vilma, Kate                Kate o Vilma                                Reparerad båt.

Midsommar 2017-06-23

Besökte midsommarfirandet på Gamla kvarn i Hakkas, fint arrangerad av Hakkas idrottsförening, midsommarstången kläddes och restes, sedan tog lekarna över med Sara Carlsson som lekledare, det erbjöds sysselsättning även för de vuxna som inte deltog i dansen runt midsommarstången, med korvgrillning, kaffekalas med tårta, lotteri och mycket annat smått och gott. Det blev inte det befarade dåliga väderförhållanden, snarare tvärtom blev det ett riktigt fint midsommarväder,


  Flitiga händer klär mid-           Sara leder dansen och lekarna     En okänd besökare.     
  sommar stången                       med besökarna.

Besök tandläkare 2017-06-19

Upp före Tuppen, det var dags att besöka tandkliniken i Gällivare, bokad tid 07.20. Besöket tog ca 40 minuter, sen var det bara att fördriva tiden tills affärerna öppnar kl. 10,00, listan var lång som skulle inhandlas, A-S hade sammanställd komihåglistan så det var relativt enkel handel utan att våndas över sortiment val alt var redovisad i listan.

Åter hemma vid ett tiden, hjälpte A-S med köttsoppa beredningen inför middagen, väntade några vänner som skulle göra oss sällskap vid middagsbordet, sen blev det tårta o kaffe som brukligt vid dessa tillfällen.


Dessa foton togs för sju år sedan i Spanska Torrevieja.

Ebbas studentdag. 2017-06-16

Det blev en hetsig dag, fick en avisering på en eftertraktad leverans som skulle anlända vid halvtolv tiden, samtidigt som vi skulle fira Ebba som tog studenten, nåväl det gick att lösa med några förskjutningar i tid för min del, jag hastade i väg med leveranser och sjösatte den med lyckat resultat

I dag firade vi Ebba som tog studenten, ut från Välkommnaskolan och upp på lastbilsflaket och vidare färd mot Gällivare som blev slutstationen, sen väntades presenter och förtäring hemma hos Marlene och Jerry med vänner och bekanta.

  Ebba som liten parvel.             Ebba med hunden Polly            Student Ebba 2017-06-16

Dag 2017-06-14
Åter ett besök till Kojan och Lillsjö i Nuortikon, för att hämta några stenskivor som vi kan ha användning hemma, passade på att fixa till utedasset med välluktande tvättmedel och gav även Kojan lite uppfriskning. Satt på den enkla bryggan och kastade ut draget med förväntningar på en jätte napp men som vanligt uteblev det, såg en stor meteorit med lång svans passera på himla valvet trodde först det var ett flygplan på mycket hög höjd, men kunde utesluta planet. I det molnfria himlavalvet borde många andra ha sett det oxså, få se om någon skriver om detta på medierna.

Hemkommen så fortsatte vi med att färdigställa den påbörjade Busk o blom planterings ytan vid Sorselestugan, så nu är snart den planerade åtgärds listan uttömd.


Fågelbordet                                     Skrövån                                        Sorselestugan

Lill sjön och Hakkasfallet 2017-06-10/11

Besökte Lillsjön och kojan i Nuortikon, städade omgivningen och krattade ihop nedfallna tallkottar som skall brännas när väderförhållanden tillåter, vädret är var strålande och inget att klaga över, termometern visade bort mot 20 grader.

Söndagen var inget undantag beträffande vädret, i strålande sol tog jag en tur till Hakkasfallet som är på skrövån ett mycket fint och naturskönt område med möjligheter till den som vill fiska och den grillbitna till grillplatser i utemiljö och inomhus.Nattlig solsken över sjön.           Kan vare en Flugsnappare      En nyfödd fjäril i gräset.

Skrövbron 2017-06-09

Fixade diskmaskinens vattenläckage i "fiket skrövbron" raststället, fiket kommer att öppnas måndagen 12/6, vägturisterna kan fr.om måndagen njuta och pausa med kaffe, drycker, laxsmörgåsar och lättare lunch tallrik med norrländska delikatesser. Riktade även in fisk rökeriet med rökmästare Kurt Olofsson bördigen från Storberget, Kurt kommer åter att stå som ansvarig för röding rökningen som tidigare år.
Plantering 2017-06-06/07

Dagens bedrift blev lite planering av jord på ytan närmast Sorselestugan samt plantering av tre st ölandstokar, det var fart på fågellivet på morgonen fåglarna skränade över att Ekorrungarnas hade tagit beslag på deras matbord, Ekorrarna hade tydligen kommit ut ur sitt bo för första gången och var nyfikna på det mesta i omgivningen. Grönsiskan fick sig en frö middag till slut.Promenad i Sangervaara 2017-06-05

Tog en promenad i det rätt så kylslagna sommarvädret, mot berget Sangervaara gick promenaden, trots det kyliga vädret så är fåglarna aktiva med sina bostads aktiviteter, den sena våren har inneburit att insekts måltider för fåglarna lyser med sin frånvaro, flytt fåglarna som har kommit ända från Afrika har nog svårt att hitta insekts föda, men kanske dom hittar alternativa födor ute i skogarna. Passerade en konstgjord sjö för avsett just för sjöfåglar, en ensam knippa simmade lugnt i sjön utan att visa några större aktiviteter, kojan vid sjön verkade inte heller ha varit välbesökt den senaste tiden, tog några bilder och vandrade vidare hem.
2017-06-01

Gjorde en tur till kojan vid Lillsjön i Nuortikon, det var full istäcke på sjön, det var bara att traska ut på isen utan risk att trampa genom isen, det ligger mycket snö kvar i skogarna framför alt på nord sidorna av skogspartierna. Får nog vänta ett tag till med krattandet runt kojan. Träffade på en nyfiken fjoling på hemfärden.
2017-03- 11

Åkte sträckan Hakkas-Sammakko-Hakkas av trekansloppen, det blev ca 14 km. första kontrollen vid Rautamyran serverades varm dryck, grillkorv, och vid vändstationen i Sammakko fanns det nyponsoppa, smörgås, kaffe/te. Vid Hakkas kontrollen serverades Fruktsoppa, smörgås, kaffe/te. Det var drygt 100 personer som deltog i Trekantsloppet enligt rapporter från kontrollerna.

Lars Törnlind var kontrollant i Sammakko. Skidstugan vid Sammakko kontrollen.2017-03-06

Körde upp skidspåret Sangervaara med sladd och spårrensaren, efter helgens skotertrafik så hade delar av spårlängden blivit på körda av skotrar och det behövdes förbättras, annars har skoter trafiken på skidspåret varit sparsamt störande på skidspåren. Skidspårs längden är ca 5,5 kilometer och kan köras både mot och medsols beroende på hur jobbig runda man vill ha. Åkerman medsols så undviker man den branta backen ned för Sangerberget.2016 vecka 43

En veckodag så fick jag ett telefonsamtal från vår eminenta konstnär Erling, numera en stockholmare sen årtionden, han ville att jag fotade en självporträtts tavla som han hade målat 1955 och som en bekant till honom, Tora Wikström hade köpt på femtiotalet, nu ville Erling att jag fotade porträttavlan och mejlade över bilderna, jag åkte över till Toras son Lars som numera är bosatt och ägare till fastighet där tavlan finns hängande och slutförde uppdraget.

Lars ville absolut bjuda på en kopp kaffe innan jag återvände och det blev en intressant kaffepaus det visade sig att Lars hade mycket av berättar talanger i sig som han delgav mig så kaffepausen det blev till en trevlig berättarstund.

Själv porträtt av Erling


2016-10-17

Tehres Johaugs doping.

Veckan har gått i dopingens tecken, Therese Johaugs dopings avslöjandet har verkligen rört om i grytan, det som man blir fundersam över, är varför många av våra elitidrottare är övertygat om att det har gått till som Therese berättar, att det handlar bara om ett misstag av läkare Fredrik Bendiksen som av misstag köpte den förbjudna salvan med clostebol trots att han i åtta års tid varit anställd av företaget som tillverkat salvan som Therese smorde sina läpparna med. Den före detta doping generalen Arne Ljungqvist och många med honom var helt säkra på att det är som Therese har berättad, så har det gått till påstår han och många andra med,, märkliga uttalanden, hur resonerade man när östländernas idrottare avslöjades med deras dopande, då var det annat ljud i källan och det med rätta, men i detta fallet så söker man förmildrade omständigheter till Thereses doping avslöjandet, tydligen gör man skillnader i bedömningar beroende på vilket land man kommer ifrån. Väntar på avslöjandet att man har av misstag smort in Dildon med clostebol salvan.

2016-10-07

Hösten/vintern närmar sig, tog en dagstur till kojan i lillsjön, iordningsställde kojan, båten och omgivningen för vinterförvaring, och det kan bli det sista året som jag får arrendera sjön, Svea Skog har för andra året annonserad området till salu, Svea Skog har lovat oss förhands besked om försäljningen har genomförts och i så fall till vem, detta för att berörda arrendatorer skall kunna vidtaga åtgärder för av etablering. Försäljningen skall vara utförd före denna månads slut.


Kvällsfoto från kojan i Nuortikon

2016-09-30

Fredagen 30 sept, tog vi sikte mot kusten och Luleå. nu var det dags för lite handel och titt på den nyrenoverade badrummet hos Kate, kunde konstatera att badrums arbetet var väl genomfört, sen bar det bar i väg till Storheden affärscentra för att trängas med andra lika sinnade besökare, med stafett pinnen i näven tog det ett par svettiga timmar att avverka shoppings turen, nå alt slutade väl även denna gång, fusklappen var väl genomgången ändå fram till sista posten och det var dags att lämna Storhedens affärer för denna gången.
Lördagen gick i lugnets tecken avslutade dagen med ett besök på en Kina restaurang med en tre rätters middag som sköljdes ner med en stor stark Norrland, mätt och belåten tog man ann resten av lördagskvällen framför tv apparaten hemma hos Kate. Söndagen, ja då var det dags för hemfärden, vi tog vägen över Boden, passade på att hälsa på våra dåtida grannar från Gällivare tiden  och som numera är bosatta i Torpgärden utanför Boden. Det blev fika och snack innan vi fortsatte mot Hakkas och E-10 via Morjärv.
2016-09-23

Gjorde ett besök hos en bekants husrenovering, vandrade runt i byggnaden men ägaren lyste med sin frånvaro, gick över till hans granne för en kort stund, innan jag återvände hem, väl hemkommen så var huset tomt och dörrarna var olåsta, jag gick ut via den andra dörren och trodde att A-S var ute vid någon av blombänkarna, samtidigt såg jag blodspår på bron, jag gick in i huset och tittade in rummen och upptäckte att det fanns blod på golvet i hallen, sovrummet och köket, och på diskbänken var det ganska mycket blod, förskräckt for jag ut för att leta A-S , när jag följde blodspåren mot vägen kom grannen springande och talade om att hennes man hade farit med A-S till akuten, för hon hade skurit sig i handen och det blödde kraftigt, jag kontaktade akuten och blev då informerad om skadan och det blev ett lugnande besked, tog lite ombytes kläder med mig när jag hämtade henne. Hon hade tappad den minsta av knivarna från knivsetet på vänsterhanden strax ovanför tummen  och knivspetsen hade olyckligt träffad en pulsåder, därav det kraftiga blodflödet, läkaren fixade sticksåret och vi åkte hem. Behöver jag tala om att jag var förskräckt.2016-09-15

Dagens prestation omfattades enbart av övervintrings förvaring av husbilen och fyrhjulingen, husbilen har fått rulla ca 700 mil denna sommar, ofta på utmärkta vägar i stort sett i hela landet, undantaget har varit och är fortfarande här i närområdets vägnätet E-10 - Palohuornas - Prnu - Kilvo-Gällivare, under våra 700 mils resa så har vi inte, trots pågående vägarbeten påträffad så undermåliga pågående vägarbeten och underhåll. Jag är säker på att liknande vägarbete som på  vägsträckan Kilvo-Gällivare skulle aldrig få förekomma på  andra vägbyggen i södra delarna av  Sverige, att vi sen accepterar den typen av vägbyggen med grovt makadam på hela sträckan med en massa punkteringar som följd är en gåta. 

2016-09-13

Mellan varven "att ta reda på köttet som ett måste, även under pågående jakt" så fanns det ändå plats för lite fiske också, även lite tid för persedelvård som många gånger blir eftersatt. Mitt pausande blev kojan i lillsjön, passade på att fiska lite med en av jaktkompisarna, det blev inga stora fångster men så pass att smaklökarna fick annat än älgköttets sälta. Det blir att ta i andra aktiviteter här framledes, så nu är det dags för en tids break gällande älgjakten.


   Öring och Abborre går väl an.      Bosses hund Hero                                 Lillsjön i skymning

Jakteen 5;dag 2016-09-10 

Älg Jaktens 5:e dag samlades jaktlaget som vanligt vid slaktbodan kl 06,00, när varje jägare hade fått sig tilldelat pasställen och gällande uppgift för dagens jakt, så skingrads jägarna för att ta sig  ut till sitt till sina utdelade pasställe och Älgtorn, medan hundförarna inväntade klartecknet "att alla är på plats".
Ganska snart blev jaktlaget varse om att det finns Älgar inom området, många av dessa var ko med kalvar som vi hade kommit överens om att spara  till oktober jakten i stället.
Dagen fortlöpte, och rapporterna inkom i jämn takt om Älgnärvaro intill eller inom jakt gränserna, och plötsligt kom det rapporter från en av hundförarna att en ganska stor Tjur var inom området och att hunden hade fått vittring på djuret, ekipaget tags sig vidare norröver och i riktning mot en av våra Älgtorn där passkytten avslutade älgens fortsatta färd med ett välriktad skott, sen påbörjades arbetet med att forsla älgen till slaktbodan  för grov styckning,  duggregnet ökade till ihållande regn när slakten var över och köttet var upphängd,  jägarna tog sig hem, ganska nöjda med dagens jak

     I väntan på transport                   Skytten poserar med bytet        Grovstyckning påbörjad             


Vecka 36  2016-09-08

Äntligen är det många jägare som tänker när älgjakten påbörjades på måndagen, jaktdagen började med frost på många håll inom jaktområden, även inom vårt jaktområde var det minusgrader i luften med växlande molnighet och uppehåll och det fortsatte även under tisdagen men sen komm värmen, onsdagen började med tio graders värme och steg upp mot sexton grader till em.
Som alltid är man förväntansfull när man har tagit och besatt passet, knäppt på kom,radion och meddelar  hundförarna att man är på plats sen börjar man spana ut i terrängen och väntar på att höra hundskallet och då blir det extra spännande att sitta på pass och vara passkytt helst om hunden kommer drivande med älgen nära och inom  skotthåll från älgtornet. Ungefär så där är det från år till år märkligare är det inte, efter alla års medverkande i jakten så har det blivit mer en vardag än ett upplevelse med prestation.
Vecka 35  29/8-3/9  2016

Det blev en intensiv vecka, jaktområdet i Nuortikon fick ett nytt älgtorn och en förbättring av övergångs stället för fyrhjulingen över ett flarkställe, sen bar det i väg till gamla Sarvis, hjälpte BMW och Benny med det påbörjade utbyggnaden av hallen och huvudentren, det gamla plåttaket revs för att komma åt för isolering  med 2 *100 mm isolering, gamla plåtarna ersattes me nya. Vattenledningarna till badrummet som har frysit under den kalla årstiden fick en genomgång till förbättring av skydd för frysrisken.

2016-08-28.
Natten har varit kylig, temperaturen var vid sex tiden 0,5 grader, det verkar bli en solig dag, solen har redan tagit sig upp över horisonten och det är dags att göra sig i ordning för det stundar till lingonplockning på förmidagen, ....Efter ett par timmar hade vi fullt våra hinkar och det bar i väg hem för att rensa bären.2016-08-22
I dagarna två har jag bytt ytterdörren till huset, med ett långt/smal fönster i klarglas som ger mer ljus in i hallen, det blev ett godkänt och lyckad resultat av dörrbytet.

2016-08-16
Sommaren är snart ett minne blott, det
har varit mycket varierande sommar månader från regn o rusk till varma härliga sommar dagar, jag liksom många andra har ägnat en hel del av sommaren till aktiva arbetsuppgifter både till de planerade och oplanerade aktiviteter inom byggbranschen, mest som aktivt stöd till kompisar och vänner. Nu stundar älgjakten och semestern tar över sommar
aktiviteterna.


0 kommentarer | Skriv en kommentar